Cum sunt fabricate uleiurile esentiale si la ce sa fim atenti cand cumparam?

Cum sunt fabricate uleiurile esentiale si la ce sa fim atenti cand cumparam?

De ce este important sa ne educam si sa intelegem ce sunt uleiurile esentiale si cum sunt fabricate? Pentru a putea face alegerea corecta atunci cand achizitionam uleiuri esentiale si le folosim pentru familia noastra. 

In acest articol va voi dezvalui secretele fabricarii uleiurilor esentiale si va voi duce intr-o calatorie imaginara pe meleagurile de vis unde cresc cele mai cunoscute plante aromatice folosite din cele mai vechi timpuri pentru producerea uleiurilor volatile.

Haideti sa incepem cu definitia uleiurilor esentiale asa cum este exprimata in cartea Marele Ghid de Uleiuri Esentiale scrisa de Dr. Fabienne Millet.

Comform Dr. Millet, uleiul esential sau uleiul volatil este fractiunea odoranta extrasa din planta aromatica prin diferite procedee: distilarea cu vapori de apa/abur, hidrodistilarea, hidrodifuziunea, extractia prin fluide supercritice. 

Esenta si uleiul esential sunt lichide volatile, solubile in uleiurile vegetale si in alcool, dar nu in apa. 

Uleiul esential este considerat 100% pur daca nu contine alte uleiuri esentiale, esente sau uleiuri vegetale, alcool sau molecule de sinteza. 

Trebuie sa intelegem ca din punct de vedere chimic, compozitia uleiurilor esentiale este foarte complexa si poate diferi de la un lot la altul chiar daca a fost folosit acelasi procedeu de extragere, asta deoarece plantele sunt diferite de la un sezon la altul, de la o regiune la alta. Si intr-un final, aceasta este frumusetea naturii, faptul ca nu este standardizata asa cum este un compus chimic artificial - ca uleiurile aromatice de exemplu. 

Si daca tot am mentionat uleiurile aromatice, va voi explica diferenta dintre un ulei esential si un ulei aromatic. 

Desi de multe ori pot fi confundate de necunoscatori, uleiurile sau esentele aromatice si uleiurile esentiale sunt doue lucruri complet diferite. Diferenta este data in primul rand de compozitia chimica care este rezultatul modalitatii de fabricare a fiecaruia.

Pe cand uleiurile esentiale sunt obtinute in mod exclusiv din plante printr-una din metodele enumerate mai sus, uleiurile aromatice sunt realizate în principal prin sinteza substantelor chimice in laboratoare astfel incat sa imite aroma uleiurilor esentiale. Desi mirosul ar putea parea similar, proprietatile lor sunt departe de a fi similare si putem spune ca in unele cazuri folosirea aromelor artificiale poate fi chiar nociva pentru sanatate. 

Asa cum v-am promis, va voi duce intr-o calatorie imaginara pe plantatia noastra de lavanda din comuna Lungesti, judetul  Valcea. Aici a inceput totul, cu visul si determinarea de a trai o viata mai aproape de natura si de a imparti visul nostru si cu voi. 

Aici, sub atingerea fina si calduta a vantului specific regiunii de deal, se unduie florile mov ale plantelor de lavanda. Imaginati-va cum va plimbati printre tufele pline cu flori, cum va plimbati degetele printre florile mladioase si va garantez ca va veti simti ca si cum ati fi acolo. Imaginati-va ca luati in palma o mica floare, o zdrobiti intre degete si apoi duceti mana la nas si inspirati adanc mirosul profund de lavanda... Este o senzatie vindecatoare. 

Aici, pe aceste meleaguri, am pus bazele plantatiei noastre proprii de lavanda care va urma sa intre pe productie in curand si ne vom putea bucura de uleiul esential de lavanda produs local, din plante ingrijite cu multa iubire si dedicare. 

Pana atunci, haideti sa ne bucuram de ceea ce avem deja, sa ne educam si sa cunoastem cat mai multe despre aceste uleiuri pretioase care ne pot imbunatati si infrumusetea viata de zi cu zi. 

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.